Etiketter

onsdag 7 juni 2017

    Tonåren

Under de så kallade tonåren händer många saker i kroppen. Som tjej kanske du upplever ömmande eller kliande bröst? Det är ett tecken på att de växer. Du får hår på könet och under armarna. Din ägglossning kommer igång och du får mens. Som kille kanske du märker att hår börjar växa på olika ställen på kroppen och din röst blir mörkare, ditt kön växer och ändrar färg. Dessa saker är tecken på att du har kommit in i puberteteten, som sätts igång av hormoner.
Hormoner är ämnen som bildas i kroppens olika körtlar. På många olika sätt styr hormonerna hur kroppen fungerar. De styr blodtrycket, hur sömnen fungerar och humöret. Det är hormonernas ansvar att bestämma hur och när kroppen förändras, därför kan tidpunkten för pubertetens start vara olika från person till person. Kvinnans hormoner kallas för östrogen och männens kallas för testosteron.
Hur man upplever puberteten varierar också. Vissa kanske tycker det är spännande när nya saker händer i kroppen. De känner att de får en fot in i vuxenlivet och har möjlighet att göra nya saker. Medan andra kanske upplever det som en jobbig tid och de känner sig ensamma eller ledsna. Tjejers pubertet startar en aning tidigare än killarnas, när man är mellan 8 och 13 år. Medan killars pubertet tar lite längre tid att sätta igång. Den startar när man är mellan 11 och 13 år. Men det kan hända både tidigare eller senare. Puberteten varar under 5 till 6 år.
Under pubertetstiden växer man väldigt mycket. Många känner sig klumpiga då kroppen växer i snabb takt. Alltså förändras både de fysiska och psykiska väldigt mycket, vilket vissa tycker är jobbigt. Jag tror att man förstår skönhetsidealens mening under perioden man är i puberteten. Innan såg man bara skillnaden mellan att vara ”tjock” och ”smal”. I pubertetstiden finns det väldigt mycket däremellan. Samhället styr hur man ska se ut, så kraven man har på sig själv ökar. Man klassas inte längre som ett barn, men är inte nog gammal för att räknas som en vuxen. Man förväntas ha en balans mellan dessa två stadier. Samtidigt brottas man med extra starka känslor, som är vanligt i puberteten. Alla känslor, speciellt belöningssystemet ligger på högvarv. Därför kan man känna en längtan att göra saker man egentligen inte borde. Eller farliga saker. När man gör någonting man egentligen inte borde göra får många en kick. Denna kick kan dock få ungdomar att göra dumma saker de kommer ånga senare i livet. Men det är under tonåren man ska utforska nya områden och prova nya saker. Man får också ett mer vuxet utseende fysiskt. Vilket många tycker är roligt och spännande, men det kan också föra med sig konsekvenser.
Ibland är det även andra personer som uppskattar ens nya lite mer vuxna utseende. Man kan bli utsatt för våldtäkt. En hemsk upplevelse där en person har sexuellt umgänge med en annan mot personens vilja. Man ska aldrig göra någonting man inte vill eller som inte känns bra. Säger någon ifrån ska man respektera det!
En annan sak man måste respektera är det faktum att man numera är äldre. Man måsta lära sig att ta mer ansvar och det är dags att lämna saker från sin barndom bakom sig och ge sig ut på nya äventyr. Många skaffar sig nya vänner och är i en nog mogen ålder för att ha sitt första seriösa förhållande.
De förhållanden man har haft innan är ofta oseriösa och varar endast under en kort period. Nu när man är lite äldre är man mogen nog för att ha ett mer seriöst förhållande som kanske varar längre. Tillsammans med ens partner får man experimentera och prova olika saker. Det är oftast i sitt först seriösa förhållande som sexuellt umgänge blir någonting aktuellt. Man tänker mer på sex under pubertetstiden och för vissa är hetsen att tappa oskulden stor. Många ser på sin oskuld som en skör liten blomma man som går sönder första gången man har sex, man kan aldrig laga den efter det. Hur viktig oskulden är varierar från person till person.
En annan sak som är vanligt under tonåren är depression. Eftersom alla känslor är på högvarv känns det extra viktigt att se bra ut och passa in. Samtidigt brottas man med skolans utmaningar och betygen. Man har mycket stress runt sig hela tiden vilket kan leda till ångest och depression. Med dagens skönhetsideal som just nu är inriktat på att man ska vara både snygg och smal sätter mycket press på många ungdomar idag. Många tjejer bantar för att gå ner i vikt så de kan uppnå denna enligt mig onödiga perfektion som styr oss. Bantandet gör lätt får en dålig vana och fortsätter banta trots att man uppnått sitt mål. Då är det väldigt lätt att man får en ätstörning vilket är väldigt farligt. En ätstörning bygger på att man hur smal man än är anser sig själv som ”tjock”. Man fortsätter alltså banta och försöka gå ner i vikt. Tillslut kommer man uppnå ett dödligt stadium.

Jag tycker det är viktigt att man kommer ihåg att oavsett hur man ser ut är man vacker på sitt egna sätt. Istället för att fokusera på de delar av kroppen man är missnöjd med borde man fokusera på det man är nöjd med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar