Etiketter

onsdag 7 juni 2017

                          Hej Tilda och Paulina!

Eller ”ciao” som det heter på italienska, vilket är språket vi talar. Vi heter Luna och Ceria, vi är tvillingar och är 14 år gamla. Hur gamla är ni? Vi kommer ifrån Italien och bor i staden Verona, det är en mycket vacker stad. Vi älskar att bo här! Verona är en gammal kulturstad. Det betyder att man tidigare satsat hårt på att utveckla och njuta av kulturen. Tidigare fanns här väldigt många poeter och konstnärer som har lämnat ett kulturellt avtryck.
Vi bor i en lägenhet med tre sovrum och garageplats. I lägenheten delar vi sovrum, vilket är väldigt vanligt att man gör här. Vår familj består av mamma, pappa och storebror Gino. I Italien bor de flesta i lägenheter. Hur är det i Sverige? Är lägenheter lika vanliga eller bor många i hus? Verona är ett väldigt populärt resmål, så det händer ganska ofta att turister frågar om vägen till olika sevärdheter. Eftersom vi bor ganska nära den kända romerska amfiteatern arena di Verona är vi vana vid turister. Den var byggd under det första århundradet efter Kristus, visst var det länge sedan? Det är synd att den drabbades av ett jordskalv 1117 som förstörde hela yttre väggen. Men de fyra valvbågarna som finns kvar idag är i bra skick. Vilket vi tycker är fantastiskt med tanke på hur länge sedan det var den byggdes. Om ni någon gång besöker oss kan vi gärna visa er den!
Verona ligger inte vid kusten, utan i inlandet. Vi har alltså inget vatten runt oss. Det kallas för inlandsklimat. Bor ni nära vattnet? Här i Italien finns det två olika klimatzoner, subtropiskt och tempererad. Vi bor precis på gränsen mellan dem. Just nu när vi skriver det här brevet är det bara 4°C och det regnar! Vad har ni för väder i Sverige? Vi gissar att det är kallare än vad det är här. Ni har kanske snö, vi har aldrig sett snö men vi vill gärna! Vi har hört om ett speciellt berg ni tydligen har i Sverige. Det kallas för Kebnekaise. Vi trodde först det låg i ert grannland Norge men i skolan fick vi lära oss att det låg i Sverige. Vi fick också lära oss att Sverige är en monarki. Italien är republik. Bestämmer kungen i Sverige som vår president Sergio Mattarella gör här?
Det finns en sak med Sverige som vi inte riktigt förstår. Var får ni pengarna ifrån? Sverige är inte ett populärt resmål och vad vi vet odlar och säljer ni inte mycket frukt heller. Vad är egentligen er största inkomstkälla? Här i Italien får vi mycket pengar ifrån industrin. Här tillverkas mycket bilar, maskiner och vi har även ett finger med i modebranschen.
En vanlig dag väcks vi av väckarklockan 06:45. Då har mamma och pappa redan åkt till jobbet. Pappa jobbar som maskintillverkare och mamma jobbar i en liten klädaffär i staden. Tillsammans med Gino lagar vi frukost. Vi äter ofta en cornetto med färsk kiwi och till det dricker vi juice. Till skolan är det ungefär en kilometer, när klockan är 8 börjar vi gå. Skoldagen börjar 08:30 och slutar 14:30. Vi har en del mobbning i skolan, själv har vi inte blivit utsatta. Mobbning är ett av våra största problem här. Oftast går vi direkt hem men ibland stannar vi i staden och äter pizza med våra kompisar. Det är vår favoritmat. Vi älskar att spela fotboll! Vi tränar på måndag och onsdag. På söndagar har vi match. Vi drömmer om att bli fotbollsproffs. Om vi inte har ätit med våra kompisar äter vi alltid middag med familjen. Efter middagen gör vi läxorna och går sedan och sover. Hur ser en vanlig dag ut för er i Sverige?
Vi tycker ni borde besöka oss här i Verona! Det vore kul att träffa er och Verona har väldigt mycket att erbjuda. Vi bor i en elegant liten stad som det nästan är omöjligt att bli uttråkad i. Det är en stad full med historia där man kan hitta konst i nästan varje gatuhörn. En upplevelse vi tycker ni borde prova!

Med vänliga hälsningar Luna och Ceria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar