Etiketter

onsdag 7 juni 2017

Mänskliga rättigheter


1)      Beskriv vad de mänskliga rättigheterna betyder.

Mänskliga rättigheter kan även beskrivas som grundläggande fri och rättigheter som gäller för alla. Det betyder att alla mäniskor, oavsett kön, religion, land eller hudfärg har lika värde och rättigheter. Vissa tror att mänskliga rättigheter och regler i princip är samma sak. Men så är det inte. Regler och lagar kan skilja sig ifrån land till land. Mänskliga rättigheter är densamma oavsett vem det gäller eller i vilket land. Det finns väldigt många olika sorters rättigheter. Vissa är sociala och ekonomiska. De handlar om att alla mäniskor ska få hjälp av samhället om de behöver, ha rätt till sjukvård och få lära sig att läsa och skriva. Andra rättigheter är t.ex. politiska och medborgerliga. De handlar om att alla människor ska ha rätt att tycka och tänka vad de vill. De ska få tro på vilken gud de vill och bli accepterade oavsett vad de tycker eller tror på. Alla människor ska ha rätt till personlig säkerhet, frihet och liv. När man säger ”rätt till liv” menar man att du inte ska kunna bli dödad av staten. Avrättning är ingenting en människa ska kunna råka ut för. Det är staterna som ska se till att dessa rättigheter följs. Det är staten som ska anpassa samhället efter religionsfrihet och yttrandefrihet. De har även ansvar över att alla får mat och ett boende. Därför är det tyvärr ofta staterna som kränker de mänskliga rättigheterna. De begränsar yttrandefriheten och torterar.




2)      Ge exempel på hur man bryter mot dem i olika delar av världen.

Nästan varje land har någon gång på något sätt brutit mot de mänskliga rättigheterna. Sverige är en av de länder som följer de bäst. Men det betyder ändå inte att vi aldrig brutit någon. Vi får hela tiden in flyktingar som vill komma in i Sverige. Vi släpper in många men många blir skickade tillbaka till deras hemländer igen. I vissa av de länderna pågår tortyr. Enligt de mänskliga rättigheterna ska ingen människa någonsin utsättas för det. Enligt de mänskliga rättigheterna har egentligen Sverige skyldighet att släppa in de i vårt land. Men om man jämför med andra länder och deras sätt att bryta de mänskliga rättigheterna är vad Sverige gör en ganska liten sak.
Det är i länder med diktatur de mänskliga rättigheterna oftast bryts. Eftersom diktatur är motsatsen till demokrati. Demokrati betyder att alla ska få vara med och bestämma. I en diktatur får människorna inte vara med och bestämma, de kan heller inte rösta bort de styrande från makten i allmänna val. De får inte tycka och tänka som de vill. Länder i Afrika som t.ex. Sudan, Somalia och Kongo är ofta är drabbade av inbördeskrig. Deras rättigheter kränks dagligen. De torterar och mördar människor och alla har definitivt inte tillgång till vatten och mat.
3) Nämn någon organisation som du anser arbeta på ett bra sätt med mänskliga rättigheter.
Jag tycker att Unicef gör ett väldigt bra arbete, eftersom deras största prioritet är barnen. När de mänskliga rättigheterna kränks, i naturkatastrofer eller liknande är det nästan alltid barnen som drabbas hårdast. Därför är de bra att de sätter så mycket fokus på dem. Jag tycker de gör ett aktivt jobb och bryr sig mycket. De försöker hela tiden hitta nya sätt att hjälpa.
Nämn vilken källa du har använt. Använd minst två.
Jag har använt många olika källor, men har fått mest fakta från www.sorummet.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar