Etiketter

onsdag 7 juni 2017

Klimatförändringar
Paulina Vikström 9C
Bildresultat för klimatförändringar2/9 - 2016



















  Klimatförändringar och konekvenser av detta
 
 






1
Innehållsförteckning

Bakgrund, inledning och metod_________________________________________________3
Varför sker klimatförändringar_________________________________________________4
Isarna smälter________________________________________________________________5
Extrema väderförhållanden____________________________________________________6
Brist på rent vatten och mat___________________________________________________7
Hälsa______________________________________________________________________ 7
Vad kan man som individ göra________________________________________________8
Hur anpassar sig levande organismer___________________________________________9
Diskussion
Varför sker klimatförändringarna_____________________________________________10
Isarna smälter____________________________________________________________10-11
Extrema väderförhållanden__________________________________________________11
Brist på vatten och mat____________________________________________________11-12
Vad kan man som individ göra_______________________________________________12
Källförteckning____________________________________________________________13











2
Bakgrund och inledning

Jag har valt att arbeta om klimatförändringar. Anledningarna till varför jag valde att jobba om detta är många. Det är ett väldigt stort område vilket gav mig möjligheten att specifikt inrikta mig på olika följder och problem. Jag är även ett stort intresse och motivation att lära mig mer om detta ämne. Då detta är ett väldigt stort och aktuellt problem i dagens samhälle och påverkar oss mer än vad vi tror vill jag gärna utveckla mina kunskaper. Sverige är varken ett utsatt eller sårbart land därför påverkas vi inte lika hårt. Jag vill gräva djupare i hur länder med andra förutsättningar än Sverige påverkas. Jag kommer skriva om olika följer och problem jorden just nu har på grund av klimatförändringar. Frågorna jag kommer skriva utifrån är:
Varför sker klimatförändringarna och vilka konsekvenser medföljer?
Hur kan vi anpassa oss till detta?
Vad kan man som individ göra för att förhindra detta?


Metod

Jag kommer använda mig av trovärdiga källor, jämföra dessa mellan varandra för att få fram trovärdiga slutsatser. Kommer även använda mig av mina egna kunskaper jag redan har i detta område. Då jag redan har förkunskaper kan det mycket väl vara så att mina klasskamrater även har det, kommer därför diskutera detta mycket med dem.








                                             3
                                              Varför sker klimatförändringar?

Klimatförändringar är förändringar i klimatet som sker på grund av växthuseffekten. Denna effekt sker på grund av atmosfären som finns runt jorden. Den fungerar som ett osynligt skydd som håller kvar värmen. Atmosfären är livsviktig för vår överlevnad då värmen från solen inte skulle kunna stanna kvar om den inte existerade.
Atmosfären består av växthusgaser, som till stor del uppstår naturligt. Men under 1700-talet skedde den industriella revolutionen och då man mekaniskt började tillverka och producera i fabriker har samhället bidragit drastiskt till detta. Därför är koncentrationen av växthusgaser högre idag än den var för några hundra år sedan.
Då vår användning av t.ex. fossila bränslen som är starkt bidragande till klimatförändringarna succesivt ökat har koncentrationen växthusgaser gjort detsamma. För några hundra år sedan, då atmosfären inte var berörd av oss människor fungerade den så att solstrålarna som träffade jorden först tog sig igenom atmosfären, studsade mot jordytan för att sedan åka igenom atmosfären igen och åka tillbaka ut i rymden. Men idag fungerar den lite annorlunda. Då atmosfären är så tjock kan inte solstrålarna som träffat jorden bryta sig igenom atmosfären igen för att ta sig ut. Istället studsar de tillbaka mot jordytan igen. Jorden värms upp mer är behövligt och medeltemperaturen ökar.
Då 75% av växthusgaserna människan släpper ut är koldioxid (CO2) blir det den ledande växthusgasen som tillförs via människan. Fossila bränslen är idag människans största energikälla. De förbränns för att bilda energi, värme och används som drivmedel i bilar, båtar och flygplan. Många transporterar sig dagligen med något av dessa transportmedel, det är en anledning till att det är en starkt bidragande faktor.
När vi andas är det ämnet koldioxid vi andas ut. Men den koldioxiden har ett syfte. Precis som vi behöver syre för överlevnad behöver växterna koldioxid. Fotosyntesen sker hos växter och cellandningen sker hos människor och djur, de är beroende av varandra. Växterna använder sig av koldioxid, vatten och solljus, för att bilda socker och syre. Sockret använder de sig av men syret blir en biprodukt de släpper ut. På samma sätt använder människan sig av syre och socker för att bilda vatten och koldioxid. Då koldioxidet inte har något syfte i människokroppen släpps det genom utandning ut som en biprodukt. Detta system har under väldigt lång tid stabilt fungerat. Men bland annat avskogning har under de senaste hundra året rubbat detta system. Mindre växter som kan ta upp koldioxidet vi andas ut gör att de istället tillförs till atmosfären.
                       


4
                                                                 Isarna smälter
Klimatet har blivit varmare, medeltemperaturen har höjts med ungefär 0,7 grader. Detta har lett till att isarna på nord, sydpolen och antarktisk smälter. En följd av detta är att havsnivåerna har stigit. Under de senaste hundra åren har den ökat med ca 10-25 cm. till år 2100 förutspås den ha stigit med 88 cm. Detta skulle leda till att lågt liggande öar och kustområden skulle hamna under vattenytan. Platserna blir då obeboeliga vilket tvingar människor att flytta närmare in mot land, d.v.s. lämna sina hem. Kustlinjen är inte det enda som kommer påverkas. Längre in mot land kommer havsvattnet tränga fram och förstöra bland annat vattenreservoarer och jordbruksmark. Båda är för väldigt många förutsättningar för överlevnad.
Men det är trots allt inte vi som starkast blir påverkade av den smältande isen, det är isbjörnarna. För deras överlevnad är ett stabilt och vidsträckt istäcke livsviktigt. Då isen succesivt smält ger det isbjörnarna mindre tid att jaga och uppbygga sina fettreserver inför sommaren. Amerikanska forskare har räknat ut att redan år 2050 kommer det endast finnas en tredjedel så mycket isbjörnar jämfört med hur många det finns idag, och redan idag finns det betydligt mindre än det fanns för 100 år sedan.
Bildresultat för isbjörnar växthuseffekten


5
                                             
Extrema väderförhållanden

Naturkatastrofer har länge varit ett av jordens största naturliga hot. Under de senaste 10 åren har antalet naturkatastrofer femdubblats från 1960-talet. Även detta på grund av det förändrande klimatet.
Men vi människor har även bidragit till detta genom att t.ex. hugga ner kustnära mangroveskogar. De står emot stora havsvågor vilket leder till att de stora vågorna inte tar sig upp till land.
Sedan 1975 har omkring 2 miljoner människor mist deras liv i olika naturkatastrofer. Länder med bättre förutsättningar, oftast I-länder har lättare att återhämta sig efter en katastrof. De har både ekonomin och resurserna som krävs. På så sätt drabbas de inte lika hårt. Men länder med sämre förutsättningar, ofta U-länder drabbas mycket hårdare. Ofta finns det inte resurserna eller pengarna som krävs för att återuppbygga de sårade områdena. Vilket leder till att många människors levnadsvillkor drastiskt förändras till det sämre.
2003 drabbades Europa av en värmebölja som kostade omkring 70 000 människor livet. Främst äldre och hjärtsjuka då de i sådana lägen blir mer sårbara än unga och krya.
En orsak bakom detta är att världens regioner ofta ser kortsiktiga intressen istället för att planera långsiktiga och hållbara framtidsplaner.

Bildresultat för extrema väderförhållanden


6
                                                 Brist på rent vatten och mat

Redan idag råder vattenbrist i olika delar av världen. Tillgång till rent vatten är en av människans viktigaste förutsättningar för överlevnad. Klimatförändringarna innebär mer torka, värmeböljor, och svåra väderförhållanden. Allt detta sliter på tillgången till rent vatten. Redan idag har nästan en femtedel av jordens befolkning inte tillgång till rent dricksvatten. Runt om i världen dör omkring 800 barn av vattenbrist varje dag.
Idag lider omkring 850 miljoner människor av kronisk hunger. Om den globala uppvärmningen fortsätter som den gör idag kommer denna siffra öka med ungefär 50 miljoner människor. När temperaturen stigit med endast 2 grader över de förindustriella nivåerna kommer skördarna minska. Detta kommer leda till mindre mat åt befolkningen, vilket i sin tur kommer leda till svält om inte en lösning uppstår.
Afrika är en kontinent som släpper ut väldigt lite koldioxid, ändå är det en kontinent som drabbas hårt. Då Afrika redan är naturligt utsatt för väldigt höga temperaturer skulle en minskad nederbörd leda till torka. Vilket skulle göra det svårt för jordbruket i många delar av Afrika. Vilket blir ett stort problem då många försörjer sig genom jordbruket. Många i Afrika lider redan av svält och näringsbrist, därför kan en minskad nederbörd hårt drabba landet och göra det svårt för många människor.
                                                                   Hälsa
Tropiska sjukdomar som t.ex. Malaria kommer vid endast 2 grader varmare ha ett större spridningsområde. Då det är en väldigt farlig sjukdom kommer det utsätta många fler människor för fara. Genom en analys gjord av forskare vid institutionen för miljömedicin vid Karolinska institutet kan man se att ett 30-tal infektioner som tidigare inte haft förutsättningarna att nå till Europa kommer få ett större spridningsområde, Europa inkluderat. Problemet med infektionerna är att många av dessa sprids via vektorer. Vilket betyder spridning via djur och insekter. Forskare är ense om att detta är ett väldigt stort problem livshotande för väldigt många människor. Även vi i Sverige kommer att drabbas av detta.





                                        
                                              7

Vad kan man som individ göra?

Det finns ett stort urval av saker man som individ kan göra för att inte bidra lika mycket till utsläppen. Via transport släpper vi ut väldigt mycket koldioxid. Man kan därför lägga en extra tanke på hur man tar sig runt. För kortare sträckor kan man gå eller cykla, vilket även är hälsosamt bättre. För längre sträckor kan man ta bussen eller samåka med någon eller några andra. Skulle vi byta ut hälften av våra bilresor till miljövänligare alternativ minskas hushållens utsläpp med ungefär 5 procent. Om hälften av oss som bor i småhus med oljeuppvärmning skulle byte till fossilfri uppvärmning, minskar elanvändningen en aning och sänker inomhustemperaturen med 2 grader skulle vi minska hushållens konsumtion av fossila bränslen med 15 procent, vilket är bra då fossila bränslen släpper ut mycket.
Icke förnyelsebara energikällor är fossila bränslen och kärnkraft. Fossila bränslen kan vara t.ex. olja eller kol. Dessa är inte förnyelsebara då det bara finns vissa antal produkt av båda dessa på jorden. Om vi fortsätter använda dessa som vi gör idag kommer det ta slut. Det är i förbränningen av de fossila bränslena som koldioxid bildas och släpps ut. De hamnar i atmosfären, bidrar till växthuseffekten som i sin tur bildar klimatförändringarna.
Förnyelsebar energi är antingen flödesresurser eller fondresurser. Flödesresurserna fångar vi upp och använder oss av den naturliga energi som redan finns på jorden. Genom t.ex. vind eller vattenvågor.
På så sätt bidrar man även till en hållbar utveckling. En förnyelsebar energikälla är både bättre för miljön och obegränsad. Det är alltså en resurs som inte kommer ta slut, till skillnad från energikällor som inte är fossilfri.
Exempel på förnyelsebara energikällor är energi från vattenkraftverk eller solceller. Dock kommer ursprungligen all energi från solen.
När man kör bil ska man försöka köra så bränslesnålt som möjligt. Man tar sig fram lika fort och sparar både ekonomi och miljö.
En annan transportangående sak man kan tänka på är vilka livsmedel man köper. Det är bra att äta närproducerat då maten inte färdats långt för att tillslut hamna på din tallrik. Livsmedel som färdats en länge väg har släppt ut mer koldioxid genom transporten, de är alltså sämre för miljön än närproducerade livsmedel.
Hälften av alla koldioxidutsläpp som Sverige bidrar med kommer ifrån hushållen, bildas alltså av var och en av oss som individer.


8
Hur anpassar sig levande organismer?

Både människor och djur är anpassningsbara. Vilket betyder att vi båda har möjlighet att anpassa oss till det förändrande klimatet. Många arter har redan börjat förändra sin utbredning mot svalare områden. Norr ut på norra halvklotet, till högre höjder på land och djupare ner i havet. Olika arter har också lokalt anpassat sig. De har t.ex. ändrat deras säsongsbeteende genom att börja reproducera sig tidigare på våren. Arter kan även anpassa sig evolutionärt genom att artens genetiska sammansättning ändras. Detta kan ske genom t.ex. mutation, då sker en förändring i organismens DNA. Dessa förändringar sker och kommer att fortsätta ske jämsides med klimatförändringarna.
Det krävs att vi utvecklar våra kunskaper inom detta område, för att lära oss varför det händer och vad vi kan göra åt det. Om vi har djupare kunskaper om varför det händer kan vi på ett utvecklat sätt anpassa samhället efter klimatförändringarna.

Bildresultat för mutation
                                                              





9
                                                              Diskussion

Varför sker klimatförändringar?

När jag läser om klimatförändringar blir jag väldigt förvånad över hur mycket vi har påverkat och förstört vår planet. Vad jag tycker är sjukt är det faktum att vi egentligen inte har någonting här att göra. Skulle vi ta bort alla myror från jorden skulle hela ekosystemet förfalla. Skulle vi människor sluta existera hade det bara gynnat jorden. Trots allt detta är det ändå vi som ställer och styr.
Jag tycker det känns som om vissa nationer och stormakter blundar för detta problem. De är alla väl medvetna om hur vad vi gör påverkar, men ändå gör de ingenting för att förbättra saken. Eller som jag upplever att många gör, uppmanar allmänheten om hur stort detta problem är, att vi måste lösa det. Men trots att de har möjlighet att göra någonting åt detta lyfter de själv inte ett finger för att underlätta situationen.
Såklart finns det väldigt många länder som har gjort förändringar i samhället för att släppa ut mindre koldioxid. Många länder har valt att ta energin från förnyelsebara energikällor. Genom t.ex. vattenkraftverk och vindkraftverk. Att göra förändringar på det området skulle positivt påverka klimatförändringarna drastiskt.
Jag förstår inte varför fossila bränslens användningsområden fortfarande är så utvidgade. Det är dåligt för miljön och, vad jag tycker är viktigt att lyfta, icke förnyelsebart. När det finns olika energikällor som är bra för miljön och förnyelsebara kan jag inte förstå varför man fortfarande väljer att använda sig av de fossila bränslena. I framtiden kommer vi hursomhelst inte kunna använda oss av fossila bränslen utan kommer behöva använda oss av de förnyelsebara energikällorna.

Isarna smälter
Då som jag skrev lågt liggande öar och kustområden kan hamna under vatten kommer detta leda till att väldigt många människor blir tvingade lämna sina hem. De måste flytta närmare in mot land och lämna de liv de tidigare byggt upp. Byar och städer kommer därför få en högre befolkningssiffra, många kommer bli överbefolkade. Detta kommer förmodligen leda till bostadskris. Dessa människor har inte valt själv att lämna sina hem, därför har många ingen annan bostad. På så sätt kommer eventuellt många människor bli hemlösa. Samhället blir väldigt ostabilt, vilket inte är bra då ett fungerande samhälle enligt mig är grunden för att människor ska kunna bygga ett liv.
De som får bostäder kommer förmodligen tvingas bo trångt och nära varandra. På så sätt kommer sjukdomar lättare spridas. I extremfall kan dessa sjukdomar vara farliga och leda till att många människor dör. Vilket även detta i extremfall kan leda till en mindre befolkning.


10
Längre in mot land kommer havsvattnet tränga fram och förstöra bland annat jordbruksmark. I världen finns det väldigt många länder där väldigt många människor försörjer sig på jordbruket. Speciellt i U-länderna. Många av dessa länder är redan ekonomiskt sårbara, ett fördärvat jordbruk skulle endast göra saken värre.
Men det är inte vi människor som starkast blir påverkade av denna efterföljd. Det är isbjörnarna. Till skillnad från oss människor faller hela deras värld samman om isen smälter. Vi blir påverkade genom att små delar av land på olika ställen blir ruinerade, vår hela värld faller inte ihop. Många människor kommer att påverkas men majoriteten kommer inte påverkas alls av denna efterföljd. Tvärt om är det dock för isbjörnarna. Majoriteten kommer starkt påverkas. Deras landyta och hem försvinner genom att den succesivt smälter. De lever i princip på ett sjukande skepp. Jag tycker det är bisarrt att vi har försatt dessa djur i en sådan position, när vi egentligen inte hade behövt göra det från första början. Vi hade aldrig behövt tillverka produkter som efter ett visst antal år är bestämda ska gå sönder för att vi ska konsumera mer. Vi hade kunnat ta användning av den naturliga förnyelsebara energin från första början. Inte låta det bli en process där vi idag, alldeles för sent enligt mig i extremt långsam takt byter ut delar av användingen av fossila bränslen.
Från en början visste vi dock inte om hur stor påverkan det vi gör har. Men idag har vi både kunskapen och resurserna som krävs för att ändra på detta. Det finns lösningar till nästan alla koldioxidutsläppbidragande faktorer, så varför gör vi inte någonting åt saken? Jag blir irriterad på att många istället lutar sig tillbaka, tittar på och inte gör någonting åt saken.

Extrema väderförhållanden
På väldigt många hemsidor stod det mycket om att ökningen av naturkatastrofer beror på klimatförändringarna. Men hur mycket jag än letade fick jag inte svar på frågan: Varför har naturkatastroferna ökat på grund av klimatförändringarna? Hur har klimatförändringarna bidragit till de extrema väderförhållandena?
Jag kunde inte hitta denna information jag så gärna ville ha någonstans, började därför fundera över detta själv.
Eftersom det har blivit varmare har de tropiska stormarna ökat. Jag tänker att detta är den först fallande dominbrickan.
Dessa tropiska stormar orsakar stora vågor i haven. Vissa av dessa vågor kanske blir så stora så att de klassas som tsunamis. Av dem kommer mycket vatten upp på land, kan i värsta fall leda till att det blir översvämning. Detta led tror jag är en av anledningarna till varför naturkatastroferna ökat.

Brist på rent vatten och mat
Som jag skrev är tillgången till rent vatten en väldigt viktig förutsättning för oss människor. Dessa faktorer borde egentligen hållas stadiga. Att dessa ha rubbats tycker jag gör detta till ett av de största problemen i nuläget. Extrema väderförhållanden och naturkatastrofer är starkt bidragande till detta, och som jag skrev är ökningen av dessa beroende på klimatförändringarna.
11
Detta problem tycker jag vi tillsammans så tidigt som möjligt måste försöka lösa. Efter naturkatastrofer tycker jag andra länder som t.ex. Sverige som varken är sårbart eller utsatt kan ekonomiskt hjälpa de drabbade länderna. Speciellt behöver u-länderna hjälp då de är både sårbara och inte har samma resurser som andra länder som t.ex. Sverige har.
Ännu en gång blir de som minst bidrar till detta påverkade starkast. Afrika får gå igenom de problem vi övriga som bidrar har skapat. Därför tycker jag inte bara dessa klimatförändringar är dåliga, de är orättvisa också. Det känns som om det är vi som lever i överklassen som släpper ut för mycket och skapar problem åt alla. Men de som får tuffast är de mest harmlösa som inte bidragit till detta själv.

Vad kan man som individ göra?
Det viktigaste jag vill lyfta på denna punkt är att det är väldigt viktigt att vi alla förstår att ansvaret ligger i våra egna händer. Mycket vi gör som individ påverkar mer än många tror, mer än vad jag trodde. Därför kan vi på ett positivt sätt påverka mer än vad vi tror. Många kanske tror och tänker att vad man som ensam individ gör inte kommer göra någon skillnad. Tänker man hela världen i helhet kanske inte det gör stor skillnad om jag som individ ändrar mitt levnadssätt. Men om vi alla går runt och tänker i dessa tankebanor gör vi knappast saken bättre. Om alla istället fick meningen ”vi kan göra skillnad” printad i huvudet och faktiskt gör någonting åt saken skulle vi tillsammans kunna förändra mycket!
Genom att som individ ändra ditt levnadssätt utformat så att dina handlingar inte ska bidra negativt till växthuseffekten kanske du inspirerar andra till att göra detsamma. Kanske inspirerar och uppmuntrar dem i sin tur andra och tillslut kanske 5000 andra har gjort små förändringar i vardagen för att inte vara orsaken bakom utsläpp i olika form. För det är just det som det handlar om, småsaker i vardagen- som att cykla istället för att ta bilen och lägga en extra tanke på vilka livsmedel du köper. Det gäller att vi inser hur lätt det egentligen är att göra skillnad.

Bildresultat för växthuseffekten
                                                                                                                                                                12
Källförteckning

När jag skrev detta ville jag ha så säkra källor som möjligt. Kollade därför på hemsidor jag litar på då lärare har rekommenderat dem, som t.ex.
Genom att direkt använda mig av källor jag visste var bra sparade jag mycket källkritiskt jobb. Kollade alltid vilka årtal informationen jag fick var skriven. Använde bara information som var skriven efter 2010 då jag anser att detta är en ständigt förändrande process och ett tidigare årtal är inte lika pålitligt. Jag använde mig av dessa sidor nästan hela tiden. Speciellt WWF då den hade bra och mycket information. Jämförde även den fakta jag fick mellan dessa olika hemsidor för att se till att det jag skrev var så sant som möjligt.
Använde mig även av en artikel skriven 2015 av Uppsala universitet. I denna artikel stod fakta jag behövde och jag ansåg att den var trovärdig då jag jämförde vissa fakta från artikeln med fakta från andra hemsidor.
Jag har definitivt jobbat källkritiskt och använt mig av bra källor
Jag är dock redan ganska välutbildad inom detta område hade därför mycket kunskap jag kunde utgå från själv.













 13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar