Etiketter

onsdag 7 juni 2017

Framtidens drivmedel

Jag tycker vi i framtiden bör använda biobränsle och el som energikällor för drivmedel, och minskar användningen av olja och bensin. Fossila bränslen.
Biobränsle framställs från trä, träpellets och flis. Detta eldar man antingen direkt och använder som energikälla eller så omvandlar man det till metanol eller etanol som kan förbrännas. Ur miljöperspektiv är biobränsle en väldigt bra energikälla. Det är både förnyelsebart och har ingen negativ påverkan på miljön då det knappt släpper ut några farliga, dåliga eller växthuseffektbidragande ämnen. Det minskar utsläppen av koldioxid (CO2) med 80% jämfört med bensin. Detta är bra då koldioxid bidrar till växthuseffekten.
Koldioxidet lägger sig i atmosfären runt jorden som en hinna. Denna hinna gör så att värmen vi har på jorden stannar kvar, vilket gör att det blir varmare. Denna ökande värme har väldigt många negativa följder. Som t.ex. att isen på nord, sydpolen och Antarktis smälter. Detta gör så att vattennivåerna höjs på olika delar av världen. Detta i sin tur kan leda till att människor boende vid kusten tvingas flytta närmare in mot städerna. Om många gör det skulle det leda till överbefolkning. Blir det mindre plats och husrum i städerna kommer människan förmodligen behöva bo närmare varandra. På så sätt skulle sjukdomar lättare smitta och spridas. Kanske är dessa bakterier som medför sjukdomarna nog farliga för att en ska dö av dem. Med en lättare spridning av en dödlig sjukdom skulle människosläktet förmodligen minska i antal. Vi människor skulle då behöva omstrukturera våra samhällen och vår vardag. Olika kulturer, länder och språk skulle behöva gå tillsammans, bilda nya samhällen för att samla överlevande. Ett möte mellan olika kulturer och länder skriker nästan själv ut ordet konflikt. Kanske skulle dessa konflikter bli stora nog för att bilda krig. Att med en då redan skör befolkning och samhällen kriga skulle endast förvärra saker. Befolkningssiffran skulle minska ytterligare. Överlevande som är kvar skulle behöva ta till extrema åtgärder för att överleva. Vilket alla inte skulle göra. Efter en tidsperiod kanske hela människosläktet skulle vara utplånat.
Då de på grund av växthuseffekten blivit mycket varmare kommer olika tropiska sjukdomar som t.ex. malaria få ett större spridningsområde. Malaria är mycket farligt, nog farligt för att en ska kunna dö av det. Detta skulle förmodligen utplåna delar av människosläktet.
Använder vi istället biobränsle har vi en energikälla som är förnyelsebar, vilket betyder att den inte kommer ta slut. Den är miljövänlig då den även minskar övriga utsläpp med 70% och bidrar inte till växthuseffekten.
Det finns dock problem med biobränsle. Men dessa problem är väldigt små i jämförelse med problem som finns med andra energikällor som t.ex. fossila bränslen. Tankstationer för biobränsle är väldigt dyra att bygga. Men när det gäller att ur miljöperspektiv göra en förändring som positivt skulle gynna jorden anser jag att pengar inte är ett problem. Det går alltid att finna ekonomin som krävs för att bygga detta. Rikare i-länder har oftast en god ekonomi och överflöde av pengar. De kan ekonomiskt hjälpa att bygga dessa.
Ett annat problem är en begränsad infrastruktur. Det finns inte många laddarstationer. Men om vi gör detta energimässiga byte är lösningen på problemet enkel och uppenbar. Bygg fler stationer.

En annan energikälla jag tycker vi i framtiden bör använda som drivmedel är el. Vi har redan ett väldigt stort användningsområde för elektricitet. Varför inte öka detta? Viktigt då är dock att elen framställs på ett miljövänligt och förnyelsebart sätt. Man kan utvinna energi genom förnyelsebara energikällor, men det är inte den sortens elektrisk energi jag rekommenderar. Jag rekommenderar elektrisk energi som drivmedel som utvinns av t.ex. vind, vattenkraft eller solenergi. Det finns vind och vattenkraftverk som utvinner den naturliga energi som redan finns på jorden. Solceller utvinner solens energi.
El kan alltså produceras från förnyelsebara energikällor. Det har även hög verkningsgrad, ca 90% av energin utvinns jämfört med bensin och dieselbilens. För elenergi behövs alltså inte lika mycket energi jämfört med om man använder diesel och bensin som energikälla. Detta är bra då inte mycket av energin går till spillo.
El har även låg milkostnad då detta just är förnyelsebart och genom att det tillverkas genom jordens naturliga energikällor är förnyelsebart och en ständigt pågående process. Verkningsgraden är även hög, därför är kostnaden inte stor för användningen av denna energikälla. På så sätt gynnar det inte bara miljön ur miljöperspektiv utan även dig som individ och din plånbok. Då du inte behöver lägga lika mycket pengar på bränsle längre kan du välja att lägga pengar på annat. I andra länder som inte har samma välfärd vi i Sverige har kostar sjukvården väldigt mycket. De pengar du tidigare spenderat på bränsle kan du istället t.ex. spara. Blir du då sjuk har du en större summa på sparkontot du kan spendera på ditt egna välmående. För just sjukvård kan du egentligen inte välja att avstå ifrån. Blir du sjuk eller skadad är vård ett måste.
Ren eldrift minskar bilens utsläpp av luftföroreningar med 100%. Det är alltså inte bara bra för dig som individ, det är även bra för miljön. Då de inte negativt påverkar genom att de inte släpper ut någonting som i miljöperspektiv är dåligt.
Energikällan jag tycker vi omedelbart bör sluta använda är fossila bränslen. Det är dåligt för miljön då de starkt bidrar till växthuseffekten och är inte förnyelsebart.
Ett problem med detta dock är att det saknas infrastruktur. Men igen kan detta problem lösas genom att olika i-länder som har ett överflöde av pengar ekonomiskt hjälpa att bygga laddarstationer. När det är fråga om planetens välmående anser jag att pengar inte är ett problem. Jämför man med problemen vi får om vi fortsätter använde fossila bränslen är ekonomi ett väldigt litet hinder.
Ett annat problem dock är att mycket av elektriska energin som utvinns idag inte är energibar. Mycket utvinns på kol. Detta anser jag även är ett väldigt litet problem som enkelt kan lösas genom att vi istället utvinner energin från förnyelsebara energikällor.
Det är olja, stenkol, naturgas och brunkol. Kan utvinnas först efter en tidsmässig väldigt lång tidsperiod. Det bildas av döda växter och djur som under väldigt lång tid legat under högt tryck. Det finns väldigt stora mängder av fossila bränslen i berggrunden. Men inte hur mycket som helst. Vilket betyder att det kommer ta slut. Frågan är bara när. Det är alltså inte förnyelsebart. Det kan skapas nya fossila bränslen men då det är en väldigt lång process är det väldigt lång tid tills detta har gjorts. Vi kommer alltså småningom behöva byta ut fossila bränslen som energikälla. Att förlita sig på det är inte smart då vi inte säkert kan veta när denna energi tar slut. Om det utan förvarning gör det skulle det bli ett stort problem då hela världen på ett eller annat sätt är beroende av energi. Har man då inte tillgång till en förnyelsebar energikälla skulle man därför bli lämnad utan energi. För mig skulle detta kunna leda till att jag inte kan ta mig till jobbet, får därför ingen lön, kan därför inte köpa mat, svälter. Kan inte åka någonstans, all transport måste därför ske via självdrivande färdmedel. Kanske har jag väldigt långt till närmaste vatten eller matkälla. På så sätt skulle jag dö av antingen uttorkning eller svält. För ett samhälle skulle detta rubba alla system då transport oftast är en viktig del i ett fungerande samhälle. Ett kaos skulle utbryta och samhällets normala system skulle inte längre fungera. Det tar även tid att bygga t.ex. vind eller vattenkraftverk som kan utvinna elenergi. Människan skulle alltså på olika sätt behöva ta till drastiska åtgärder för att anpassa sig.
Förbränningen av fossila bränslen släpper ut väldigt mycket koldioxid. Denna koldioxid bidrar stark till växthuseffekten och kan få följder som jag tidigare beskrivit.
Det är alltså inte förnyelsebart och är dåligt för miljön.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar