Etiketter

onsdag 7 juni 2017

                    Kemins betydelse för individ och samhälle

Kemister har stor betydelse för samhället idag. De har omvandlat och uppfunnit många ämnen som har stor betydelse för oss. Många ämnen och saker som kemister har framställt är viktigare än många tror. Kemister utvecklade t.ex. tvål. Tvål är bakteriedödande. Tvålen tillverkades industriellt i mitten av 1800-talet. Nu kunde människorna på ett enklare sätt hålla sig rena vilket minskade risken till sjukdomar drastiskt. Detta ökade medellivslängden med 40 år och minskade barnadödlighet. Eftersom medellivslängden ökade betydde det att människorna levde längre och blev gamla. Man fick ett längre liv, men äldre personer orkar inte jobba lika mycket som yngre personer. När dessa äldre personer inte orkade jobba längre var de fortfarande tvungen att ha en källa till pengar, eftersom de inte kunde försörja sig själv längre. Vissa orkar heller inte ta hand om sig själva. De behöver hjälp med enkla vardagssysslor. Till det krävs det arbetskraft och eftersom det sällan är gratis behövs det även pengar. Alla som arbetar är skattebetalare. För att samhället ska fungera krävs det att en del av de pengarna går till äldreomsorg. Dessa äldre personerr kostar alltså samhället pengar. Fast när en människa går i pension har den personen jobbat och betalat skatt själv. Alltså bidragit med pengar till samhället. Mer människor betyder mer arbetskraft som kan jobba åt samhället på olika sätt. Men högre antal människor kräver också mer arbetskraft för att ha ett fungerande samhälle.
Kemi kan du hitta överallt. Du stöter på det i din vardag oftare än vad du tror. Kemiska ämnen finns runt dig hela tiden. Vatten, mat och parfym.
Det allra viktigaste kemiska framställningen idag är reningsprocessen av vatten, (H2O). Vatten är en förutsättning till allt levande som finns idag. Utan rent vatten skulle vi antingen dö av uttorkning eller tvingas dricka smutsigt vatten för att få i oss vätska. Eftersom vattnet är smutsigt finns det en risk att de innehåller bakterier eller virus som gör oss sjuka. Har det förekommit olika föroreningar kan de då vara så illa att man dör av det smutsiga vattnet. Levnadsvillkorlen skulle bli tuffare så jordens befolkning skulle ligga på en mycket lägre siffra än vad den gör idag. Människorna skulle behöva ta till drastiskta åtgärder för att överleva. Om vi inte längre har tillgång till att kunna köpa rent dricksvatten eller ha rent vatten rinnande ur kranen skulle vi få stora problem. Vattnet är förutsättningen till att vi kan leva. Eftersom vi då hela tiden skulle behöva vara i närheten av en vattenkälla behöver vi söka ut oss i naturen där vi kanske måste bygga ett nytt mindre komplicerat liv, mer likt det våra förfäder levde innan vi lärde oss att rena vatten.
All medicin vi använder oss av idag är framställt av kemister. Jag tycker definitivt det är en av de viktigaste framsteg kemister gjort. Nästan alltid när vi blir sjuka idag får vi någon sorts medicin för att ta död på de bakterier vi har fått i vårt system. När vi kan ta död på bakterier minskas risken att dö på grund av en eller flera sjukdomar. När man började uppfinna olika slags bakteriedödande medel i form av medicin fick människorna bättre levnadsförhållanden. Vilket även ökade medellivslängden. Men medicinen förde även med sig vissa nackdelar. Vissa människor missbrukade medicinen och tog för stora doser. Det var så droger kom in i bilden. Droger är egentligen ingenting dåligt. Det är hur vissa människor väljer att använda det som gör det till någonting farligt. Men med tanke på hur många liv som räddas tack vare medicin varje dag är det värt det, tycker jag. Idag kämpar vi även med ett annat problem. Vi har använt vissa bakteriedödande ämnen för mycket. Som t.ex. penicillin. Vissa bakterier har skapat ett eget immunförsvar mot det. Så medicinen inte längre funkar. Det är ett växande problem som ganska snart kommer kräva en lösning. Annars kommer fler människor dö och bli extra sjuka av idag vanliga sjukdomar. Vanliga och idag ganska ofarliga bakterier och sjukdomar kan förvandlas till våra värsta fiender utan någonting som hjälper och skyddar oss ifrån det.  
Utan kemister skulle vi inte ha några elektriska produkter. Inga mobiler, datorer eller tv-apparater. Idag är nästan hela vårt samhälle baserat på dessa saker. Vi informerar, arbetar och underhåller oss med dem. Utan de skulle nyheter inte ta sig fram lika fort som de gör nu. Händer någonting i t.ex. Etiopien kan vi få reda på det 5 minuter senare här i Sverige. Det hade inte varit möjligt utan en dator, telefon eller tv. Utan en telefon att ringa med skulle vi inte ha lika stor befolkning som vi har idag. Med bara ett samtal kan vi få polis, brandmän eller ambulans på väg. På så sätt räddas väldigt många liv varje dag. Om vi inte hade samma tillgång till telefon skulle många fler dö varje dag.
Konstgödsel är en annan sak som kemister har framställt. Det gjorde det möjligt att odla på ställen där de annars är svårt att odla på. Plantan växte bättre, vilket ger oss mer mat som är livsviktigt för överlevnad. Utan konstgödsel skulle dagens befolkning ligga på ca 1,5 miljarder. En mindre befolkning kan vara både positivt och negativt. Ett stort problem vi har idag är att vi släpper ut för mycket koldioxid. Främst från bilar. Om befolkningen är mindre finns det mindre personer som kan släppa ut koldioxid. Vilket leder till att människorna inte plågas av växthuseffektens konsekvenser lika mycket som vi gör idag. Men desto större befolkning vi har desto mer personer arbetar för att utveckla världen. Om vi är mindre antal personer på jorden skulle inte utvecklingen gå lika snabbt som den går idag. Uppfinningar vi har idag skulle kanske aldrig bli uppfunna, vi kanske inte heller skulle ha upptäckt allt vi har idag. Vi kanske inte skulle ha lika utvecklad sjukvård eller mediciner så högre antal människor skulle dö varje dag. Vi har haft och har fortfarande problem med olika dödliga sjukdomar som sprider sig, som t.ex. ebola. Om vår sjukvård och vardag inte är lika utvecklad har vi svårare att skydda oss mot dessa sjukdomar. I värsta fall kanske dessa sjukdomar sprider sig över hela världen vilket dödar mestadels av människosläktet.
Alkemister var kemister som arbetade mot målet att framställa guld (Au). De lyckades aldrig, men medan de utförde olika experiment framställde de andra ämnen, som t.ex. olika syror. De hittade även olika grundämnen, som t.ex. fosfor. Det var den tyske vetenskapsmannen Henning Brand som upptäckte det. Fosfor kan man hitta i t.ex. bekämpningsmedel, tandkräm och lysgranater. Lysgranater kan användas i stora fartyg. Om fartyget är skadat och på väg att sjunka till botten kan man avfyra en lysgranat. Den kommer lysa upp himlen så fartyg i närheten kan se att någonting är fel. På så sätt kan fler personer överleva om ett skepp går sönder. Hennings upptäckt har räddat liv.
Kemisterna idag använder sig av ett naturvetenskapligt arbetssätt. Det var under 1600- och 1700-talen det växte fram. De började testa sina teorier och utföra undersökningar som var mer genomtänkta. På så sätt hade de bättre kontroll över deras experiment och resultat. En undersökning på det naturvetenskapliga arbetssättet börjar med en hypotes. Sedan utför man experimentet och får då ett resultat. Om resultatet stämmer med hypotesen upprepar man för säkerhets skull samma sak igen, så man kan vara säker på att det resultat man får inte är en slump eller tillfällighet. Om experimentet inte gick efter hypotesen letar man istället efter felfaktorer. Vad gick fel? Vad kan man göra annorlunda nästa gång? När man tror man har ett svar på dessa frågor gör man om experimentet på det sättet istället. Ett vetenskapligt arbetssätt gjorde vetenskapsmännen kritiska till vad de gjorde. När de förde ett protokoll på vad de gjorde hade de bättre kontroll över situationen. Eftersom de skrev ner alla saker de provade blandade de aldrig ihop olika experiment med varandra. De glömde heller aldrig bort vad för ämnen de hade använt i det experimentet. Att de testade alla deras undersökningar som gick bra igen för att se så att resultatet inte var tillfälligt var också bra. Därför blev deras resultat säkrare.

Paulina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar